Udstillinger i 2006

Arkiv:

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Gunnar Saietz

Udstiller fra 2. september til 23. september i Bernhards Baghus

På udstillingen i Præstø Kunstforening viser Gunnar Saietz en serie helt nye "tvillingebilleder" samt et lille udvalg af ældre værker, som var med til at opbygge han position som en af Nysurrealismens mest markante personligheder.
MYSTERIER

Jezus Henriksen (knapper og tangenter), Rene Sandberg (recitation og strubelyde) og Las Thomsen (bas, bund og brunst) tilsammen MYSTERIER har i år spillet sammen i 25 år, og har derfor startet deres sølvbryllupstur.
Musikken består af få instrumenter i arrangementer der overvejende virker akustiske og på engang understreger og giver teksterne en ny dimension.
Gunnar Saietz har altid været den der har inspireret MYSTERIER mest, så når han har en udstilling der går frem og tilbage i tiden, stiller MYSTERIER op og giver gerne deres "hyl af en lovsang" og måder op under fanerne RETROSPEKTIVT.
Gunnar Saietz, som blev 70 tidligere i år, stammer fra Østeuropa. Han bedsteforældre kom til Danmark i beg. af 1900-tallet som jødiske emigranter og familien klarede sig godt i det nye land.
I 1955 blev Saietz nysproglig student fra Øregårds Gymnasium. Han opgav hurtigt det påbegyndte medicinske studium og sporede sig mere og mere ind på en kunstnerisk kreativ vej.
Gunnar Saietz var en habil jazzbassist i slutningen af 50-erne samtidig med at han gik på reklametegnerlinien på Kunsthåndværkerskolen i Kbh.
Men det var en rejse til Prado-museet i Madrid der for alvor satte skub i hans kunstnersind. Hieronimus Bosch og Goyas malerier gjorde et uudsletteligt indtryk på den unge Saietz, og han besluttede at bruge resten af sit liv til at videreføre mestrenes geniale kunstsyn i en nutidig stil. Han slog igennem med et brag i 1963 og var i de næste 10 år et hot navn i det danske kunstliv.
Ny-surrealismen eller den Fantastiske Realisme blev den nye trend og Saietz og han franske kone Anne-Marie Brauge boltrede sig i den fabulerende bølge som udgik fra Galerie Passepartout i Snaregade i Kbh. Sammen med ligesindede kunstnere som Jørgen Boberg, Jens Flemming Sørensen, Peter Severin og mange andre fra lignende grupper i udlandet blev det til store opsigtsvækkende manifestationer i hele Skandinavien samt i England, Skotland, Island, Tyskland og USA.
I 1972 kom han ind i kunstnersammenslutningen Grønningen, som han meldte sig ud af i 1990 til fordel for den mere eksperimenterende gruppe PRO. Her fik hans muse og makker Anne Marie Brauge sit velfortjente gennembrud og deres kunstneriske parløb kørte med fuld fart og mange sejre indtil årtusindeskiftet, da Anne Marie blev syg. Hun døde i 2003 og et helt usædvanligt kreativ fællesskab var slut.


Aktivitetshuset Bernhard, Adelgade 41 i Præstø